Photo

Photo
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

5 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ (Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ)

ΑΡΑΧΩΒΑ



ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 3.703 κάτοικοι (Απογραφή 2001)

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
ΟΔΙΚΩΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (154,38 χλμ απο Πειραιά)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ (Κωδικός - 22670)
ΔΗΜΟΣ  : 31318
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ : Αγροτικό Ιατρείο 31300
ΤΑΞΙ : 31566
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ : 31333

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ALPHA BANK, Πλατεία Λάκκα. ΕΘΝΙΚΗ, οδός Δελφών. EUROBANK, Πλατεία Κοτρώλου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

 

 

Το Ρολόι : Αληθινό στολίδι για την Αράχωβα αποτελεί ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι.

Χτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα ως καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Την ίδια τύχη είχε το Μάρτιο του 1944, όταν οι Γερμανοί, ανάμεσα σε όλες τις καταστροφές που προξένησαν στο χωριό, το ανατίναξαν.

Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1966, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, Νεκτάριος Καμβασινός, ανέλαβε με δικά του έξοδα την ανακατασκευή του, δίνοντας του τη σημερινή μορφή του.

Όσο για το βράχο στον οποίο δεσπόζει, ονομάζεται Τυριάς και χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εκεί μέσα διάφορα αντικείμενα. Σύμφωνα με εξιστορήσεις των Αραχωβιτών, στο σημείο εκείνο ανέβαινε ο Ντελάλης για να ανακοινώνει τα νέα του χωριού. Σήμερα το Ρολόι ή η "Ώρα"- για τους ντόπιους-, στέκει αγέρωχο, υπενθυμίζοντας κάθε στιγμή το ατέρμονο ταξίδι του χρόνου, ενώ το βράδυ, φωταγωγημένο αποτελεί αποτελεί ιδανική "καρτ-ποστάλ".

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου : Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού και και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού.

Η εκκλησία αυτή εντυπωσίαζε πάντα τους ξένους. Γραπτές μαρτυρίες βεβαιώνουν πως υπήρχε ήδη ναός το 1676. Όμως είναι άγνωστο πόσα χρόνια πριν υπήρχε ήδη στον ίδιο χώρο.

Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833, όπως δείχνει ανάγλυφη πλάκα στο Ιερό Βήμα, σε ρυθμό σταυρεπίστεγης τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Πρόκειται για ένα λαμπρό ναό, κατάγραφο από σύγχρονες τοιχογραφίες, με τεράστιες καμπάνες στα καμπαναριά που πλαισιώνουν την είσοδο της εκκλησίας (η παλιά μεγάλη καμπάνα ζυγίζει ένα τόνο και έχει διάμετρο 1,2 μέτρα).

 Ο αύλειος χώρος στολίζεται από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, έργο που υλοποιήσαν Αραχωβίτες τεχνίτες.

Ο χώρος γύρω από την εκκλησία έχει συνδεθεί με την ιστορία του τόπου ως στρατηγείο του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας το 1826, καθώς και με τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της περιόδου που ακολούθησε, όπως δείχνουν ο ιστορικός περίβολος με τις πολεμίστρες το παλιό κανόνι, ο βόρειος τοίχος της εκκλησίας χτυπημένος από σφαίρες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού στις 11 Ιουλίου 2000 με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει το ναό, τον περίβολο και το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Από την ανέγερσή του μέχρι τη σημερινή μορφή του όλα τα έξοδα κατασκευής και διακόσμησης καλύφθηκαν από τους Αραχωβίτες.

Σε τούτη την πανέμορφη εκκλησία και το γύρο χώρο γιορτάζουν οι Αραχωβίτες το Πανηγυράκι, την τριήμερη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

 

 

Το Ηρώο του Καραϊσκάκη : Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας προβάλει η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη πάνω σε τριακόσιες πέτρες που θυμίζουν τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων που είχε ζητήσει ο αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης, για το μνημείο που στήθηκε, αμέσως μετά το τέλος της νικηφόρας Μάχης.

Στο Ηρώο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις τις παραμονές των εθνικών εορτών με τις παρελάσεις των σχολείων και τις καταθέσεις στεφάνων από τους τοπικούς φορείς.

Ως έθιμο έχει φτάσει έως τις μέρες μας, ένας μικρός μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας συνήθως, με το πέρας της κατάθεσης να παίρνει ένα από τα στεφάνια και σκαρφαλώνοντας έως την προτομή από το πίσω μέρος να δαφνοστεφανώνει το μεγάλο στρατηγό της Ελλάδας και έπειτα να του στρίβει τα μουστάκια με τέτοια απλότητα, όπως ο εγγονός παίζει με τον παππού του.

Πηγή : http://el.wikipedia.org


ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ




ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Φορμαέλα, Είδη λαικής τέχνης, Υφαντά, Φέτα Παρνασσού, Χυλοπίτες, Τραχανάς, Μυζήθρα, Γιαούρτι.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ : Πρόβειο κοντοσούβλι, Κοκορέτσι, Σαρμάδες, Χωριάτικες πίτες, Τραχανάς, Χυλοπίτες.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ : Το πανηγυράκι του Αη Γιώργη (τέλη Απριλίου). Παραδοσιακό Πάσχα.




ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ-ΦΑΓΗΤΟ
Στην Αράχωβα το φαγητό είναι αρκετά καλό σε όλα τα μαγαζιά. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι τιμές. Τα μέρη που επισκέφθηκα προσωπικά για φαγητό και εκφέρω άποψη είναι τα παρακάτω :
Εστιατόριο ‘’ΤΟ ΦΑΣΟΥΛΙ’’, αρκετά καλό, άνετος χώρος μέσα, πάρκινκ έξω, θέα και καλές τιμές με πολύ φιλικο προσωπικό.
Εστιατόριο-Ταβέρνα ΄΄ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ΄΄, μέτριο ως προς το φαγητό, άνετος χώρος μέσα, πάρκινκ δύσκολο καθόσον βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, φιλικό προσωπικό, μέτριες τιμές.
Ταβέρνα ΄΄ΓΕΦΥΡΑ΄΄, μικρός χώρος, τσιμπημένες τιμές, εξαιρετικό κοντοσούβλι, θέα, στο κέντρο του χωριού με δύσκολο πάρκινκ.
Ταβέρνα ΄΄ΚΑΡΜΑΛΗΣ΄΄, απλά καλή, καλό φαγητό, άνετος χώρος, δύσκολο πάρκινκ στο κέντρο του χωριού, μέτριες τιμές.
Όσον αφορά στη νυχτερινή διασκέδαση να πω ότι τα στέκια για τη νεολαία είναι αρκετά με πλούσια νυχτερινή ζωή.




ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΜΕΙΝΑ

ΕΙΔΟΣ-ΟΝΟΜΑ : ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΤΗΛΕΦΩΝΟ- SITE : Στην είσοδο του χωριού σε καλή τοποθεσία για εύκολο σχετικά παρκάρισμα.
http://www.hotelparnassos.gr/

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ : Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο το θεωρώ απαράδεκτο από πλευράς διευκολύνσεων και σχέσης ποιότητας-τιμής. Ενώ στο σάιτ του ξενοδοχείου αναφέρεται το παραδοσιακό πρωινό, στην πραγματικότητα είναι από τα χειρότερα πρωινά που έχω βρει. Κάθε άλλο παρά παραδοσιακό είναι. Ψωμί απλό από το φούρνο και ενίοτε μπαγιάτικο (όχι ημέρας), καφές φίλτρου νερόπλυμα από μια καφετιέρα που είναι σπασμένο το στόμιο, μαρμελάδες, βούτυρα έτοιμα στις μικρές συσκευασίες, πίτες ούτε για αστείο δεν υπήρχαν και χυμός πορτοκαλιού φυσικά συσκευασμένος από το τοπικό ΑΒ. Το μόνο που μου άρεσε ήταν τα φρέσκα αυγά (ευτυχώς).
Το δωμάτιο καθαρό μεν αλλά σε καμία περίπτωση για οικογένεια γιατί το μέγεθός του είναι μικρό και δεν χωράει παρκοκρέβατο ή καναπέ ή κρεβατάκι παιδικό. Βέβαια αν θέλετε το πιο μεγάλο δωμάτιο θα το πληρώσετε απαράδεκτα ακριβά. Το στρώμα και τα μαξιλάρια απαράδεκτα με τη μέση σου να τρελαίνεται από τον πόνο και οι στάμπες στις μαξιλαροθήκες να σου δημιουργούν αίσθημα ακαθαρσίας.
Το προσωπικό φιλόξενο, φιλικό, ευγενικό, αλλά πιστεύω ότι ο απλός επαγγελματισμός κυριαρχεί πίσω από το φιλικό χαμόγελο. 
ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ.
  


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Η Αράχωβα (ή Αράχοβα) είναι μία ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων. Αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου μέχρι τα τέλη του ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, του οποίου αποτελεί Δημοτική Ενότητα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 3.703 κάτοικοι, ενώ ο πληθυσμός ολόκληρου του δήμου ήταν 4.180 κάτοικοι. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου, (που τελευταία επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε) και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα (153 χιλιόμετρα).
Το κλίμα της Αράχωβας είναι ξηρό το καλοκαίρι, με δροσιά και ψύχρα ακόμη τις βραδινές ώρες, ειδικά στο Λιβάδι, ενώ το χειμώνα επικρατεί κρύο με αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις.
Χιονίζει πυκνά με ΒΔ ή ΝΔ ανέμους, αρκετές φορές μέσα στην πόλη, αλλά ο Νότιος προσανατολισμός της, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, δεν ευνοεί στη διατήρηση του χιονιού για αρκετές μέρες.
Ο τοπικός ΒΑ άνεμος (Κατεβατός), δεν ευνοεί σε φαινόμενα την Αράχωβα, παρά μόνο επικρατεί τσουχτερό κρύο με διαστήματα ηλιοφάνειας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Αυτό συμβαίνει γιατί η Αράχωβα βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, οπότε ο ορεινός όγκος Παρνασσού εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τη διέλευση συστημάτων από το Βορά.
Οσοι είναι λάτρεις του σκί θα ευχαριστηθούν καθόσον σε απόσταση 17 χλμ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.




 
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει τοποθετήσει μετεωρολογικό σταθμό στην Αράχωβα, όπου μπορείτε να δείτε μετεωρολογικά δεδομένα και πρόβλεψη καιρού.
Λοιπές πληροφορίες , http://el.wikipedia.org
Κατά τη γνώμη μου το χωριό της Αράχωβας δεν αξίζει να το επισκεφθείτε για να διαμείνετε αλλά μόνο περαστικοί απλά να τραβήξετε κάποιες φωτογραφίες και να αγοράσετε το παραδοσιακό τυρί φορμαέλα ή τις ντόπιες χυλοπίτες. Τα καταλύματα και τα μαγαζιά εστίασης είναι απαράδεκτα ακριβά και με χαμηλά στάνταρ σχέσης ποιότητας-τιμής.
Παρότι η τοποθεσία είναι πολυσύχναστη όλο το χρόνο και η μικρή απόσταση από την Αθήνα την καθιστά εύκολο προορισμό, οι κάτοικοί της δεν πτοούνται και δεν κατεβάζουν τιμές αλλά και οι υπηρεσίες διαμονής που παρέχουν είναι πολλές φορές απαράδεκτες.
Η δήθεν φιλοξενία και η ευγένεια αποτελούν κριτήριο προώθησης των ημιτελών υπηρεσιών και των απαράδεκτα υψηλών τιμών που δεν δικαιολογούνται σε καμιά περίπτωση.
Δεν θα ξαναεπισκεφθώ την περιοχή και ούτε την προτείνω τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν τόσα άλλα μέρη πιο όμορφα, πιο γραφικά, σαφώς πιο οικονομικά και με πραγματική φιλοξενία και ευγένεια των κατοίκων.

1 σχόλιο:

Νίκος Χριστοδούλου είπε...

Δεν υπάρχει αυτο το μέρος, είναι ενα απο τα πιο φανταστικά μέρη τον χειμώνα με τα πανέμορφα χιόνια. Και τα γραφικά σπιτια. Καθίσαμε σε μια καφετέρια, και χάθηκα στο μαγικό λευκό τοπίο. Είμαι απο Ρόδο και είμαστε συνηθισμένοι σε τοπί με θάλασσα. Αλλα τον χειμώνα η Ελλαδα έχει φανταστικά μέρη να επισκεφτεις.