Photo

Photo
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

30 Αυγούστου 2012

ΗΠΕΙΡΟΣ (ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ)

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ  : 16.321 κάτοικοι (Απογραφή 2001)

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
ΟΔΙΚΩΣ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ : 389 χλμ. (Διαδρομή από Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών, Φέρυ από Ρίο για Αντίρριο,Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Ακτιο μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας).

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ(Κωδικός- 26820)
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ : 89541
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ :  89566
ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ :  2682360600
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ :  22226
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ :  2682361200
ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑΞΙ :  28030, 22887, 28470

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Αξιοθέατα που να αξίζει κάποιος να δεί είναι τα παρακάτω :
Το ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟΙ δίπλα στην εκκλησία του Αγ.Χαραλάμπους και ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1824. 
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους ιδρύθηκε τον 18ο αι. , στη θέση παλαιότερου ναού. Είναι κτισμένος στον τύπο της μονόχωρης βασιλικής, στην ανατολική εξωτερική πλευρά της οποίας έχει εντοιχιστεί τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου. Στη νοτιοανατολική γωνία της εκκλησίας έχει επίσης προσαρτηθεί νεότερο, πυργόμορφο κωδωνοστάσιο. Αλλεπάλληλες επεμβάσεις έχουν αλλοιώσει τη μορφή του μνημείου. Ο ζωγραφικός του διάκοσμος του ναού αποτελείται από μεγάλους πίνακες ελαιογραφίας που καλύπτουν τους πλάγιους τοίχους και την ξύλινη οροφή. Πρόκειται για αντίγραφα έργων θρησκευτικής ζωγραφικής, μεγάλων ευρωπαίων καλλιτεχνών. Αξιόλογο επίσης είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο άμβωνας επάνω σε κορινθιακό κίονα και ο δεσποτικός θρόνος. Στο τέμπλο υπάρχουν εικόνες του 19ου αι., χαρακτηριστικά έργα της Επτανησιακής Σχολής.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, με αξιόλογες τοιχογραφίες.
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στην Πρέβεζα και είναι μονόχωρη βασιλική, με ημικυκλική κόγχη ανατολικά. Ακολουθεί δηλαδή έναν αρχιτεκτονικό τύπο ιδιαίτερα διαδεδομένο στα Επτάνησα.
Το εσωτερικό του ναού έχει τοιχογραφίες, που χρονολογούνται στο 1780, σύμφωνα με την σχετική επιγραφή. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η οροφή της εκκλησίας, όπου σε διάχωρα έχουν τοποθετηθεί ζωγραφιστοί πίνακες με σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, τα Θαύματα του Χριστού κ.α.
Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, τα διάστυλα του κάτω μέρους είναι ζωγραφισμένα κατά την επτανησιακή συνήθεια. Επίσης στην εκκλησία σώζονται αξιόλογες εικόνες επτανησιακής τέχνης.
Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ , το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια και η ΠΑΛΑΙΑ ΑΓΟΡΑ. Τα ΚΤΙΡΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ και ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. Το ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ. Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ.
Μερικές ιστορικές πληροφορίες :
Κάστρο Αγίου Ανδρέα
Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Πρέβεζας. Κτίστηκε αρχικά από τους Τούρκους, ενώ στα τέλη του 17ου αι. σημειώνονται έργα βελτίωσής του από τους Βενετσιάνους.Το 1807 ο Αλή-Πασάς το βρήκε σχεδόν ερειπωμένο και προχώρησε σε αρκετές επεμβάσεις. Είχε τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης. Το κάστρο περιβάλλονταν από την τάφρο(ντάπια), που ήταν έργο του Αλή-Πασά, στις αρχές του 19ου αι. Το κάστρο είναι ένα επίμηκες τετράπλευρο οχυρό με τέσσερις γωνιακούς προμαχώνες και έναν μικρότερο στο μέσο της δυτικής πλευράς.
Είναι τοποθετημένο σχεδόν παράλληλα με τη θάλασσα σε μια σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν. Παρά τις διαδοχικές επεμβάσεις, το περιβάλλον τείχος του οχυρού διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη την αρχική του θέση και μορφή. Είναι άμεσα ορατά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, που είναι η κεκλιμένη του κατασκευή, η άρτια γεωμετρία των γωνιακών προμαχώνων, το βελτιωμένο σύστημα πλαγιοβολών και τα περιφερειακά βελτιωμένα έργα, όπως τα προτειχισμένα και οι προσβάσεις. Το κάστρο σήμερα διατηρείται σε αρκετά μεγάλη έκταση, όμως στο εσωτερικό του στεγαζόταν παλιά στρατιωτική μονάδα και σε κάποια εσωτερικά σημεία του εχουν χτιστεί σπίτια.

ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ- ΧΑΛΙΑ- ΚΙΛΙΜΙΑ- ΦΛΟΚΑΤΕΣ- ΤΑΓΑΡΙΑ-ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ - ΨΑΡΙΑ.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Γιορτή Σαρδέλας(Αύγουστος). Βαλκανικό Φεστιβάλ με φολκλορικούς χορούς(Καλοκαίρι). Καρναβάλι τις Απόκριες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Πρέβεζα έγινε γνωστή στο πανελλήνιο στην πρόσφατη ιστορία λόγω της αυτοκτονίας του Κώστα Καρυωτάκη αλλά και του ερωτικού σκανδάλου του τότε μητροπολίτη Στυλιανού Κορνάρου. Τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία της γέφυρας του Ρίου - Αντίριου και της υποθαλάσσιας Σήραγγας Ακτίου - Πρέβεζας, έχει διευκολυνθεί η πρόσβαση τουριστών στην πόλη. Υπολογίζεται ότι ετησίως επισκέπτονται το Δήμο Πρέβεζας τουλάχιστον 500 τουριστικά λεωφορεία και άλλοι τόσοι επισκέπτες με ΙΧΕ. Η σταδιακή τουριστική ανάπτυξη κλινών στην Ιόνια θαλάσσια περιοχή και η πρόσφατη ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό. Για τους Ιταλούς η Πρέβεζα αποτελεί (σιωπηλά) μια από τις χαμένες πατρίδες (όπως η Μικρά Ασία για τους Έλληνες) και είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία της επιγραφής "MARE NOSTRUM" (=Δική μας Θάλασσα) που έγραψαν στην κατοχή πάνω στο τείχος του Προμαχώνα στη Βρυσούλα. Η Πρέβεζα κάποτε ήταν πιο γνωστή λόγω των γαρίδων της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφορά σε αυτές γίνεται στην ταινία του 1981 "Γιά τα μάτια σου μόνο" (For your eyes only).
Στην πόλη έζησε ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης.
Οσον αφορά ιστορικά στοιχεία της Πρέβεζας μπορείτε να ενημερωθείτε από :
Τα βασικά τοπικά εδέσματα της Πρέβεζας κατά σειρά προτιμήσεως των ξένων είναι τα εξής:
  • Σαρδέλες Αμβρακικού και Ιονίου, στά κάρβουνα ή τηγανητές. Κάθε 5 Αυγούστου η Πρέβεζα γιορτάζει τη "Γιορτή της Σαρδέλας"
  • Μαρίδες, γαύρος και αθερίνα, ψητά ή τηγανητά
  • Τσιπούρες ελεύθερες, ιχθυοτροφείου και ιχθυοκλωβών (ψητές ή τηγανητές)
  • Κουτσομούρες, μπαρμπούνια και μπακαλιαράκια, ψητά ή τηγανητά.
  • Κέφαλος "πετάλι" ψητός. Το ψάρι ανοίγεται στά δύο και ψήνεται στά κάρβουνα. Αποτελεί Gourmet σπεσιαλιτέ της Πρέβεζας.
  • Αυγοτάραχο Αμβρακικού: Πρόκειται γιά το ακριβότερο έδεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την μαύρη τρούφα. Κοστίζει σε καθαρό βάρος 600Euro/Kg.
  • Γαρίδες Πρέβεζας (Αμβρακικού και Ιονίου), ποικιλία "γάμπαρη": Σερβίρονται ψητές ή τηγανητές. Αποτελούν Gourmet έδεσμα της Πρέβεζας.
  • Χέλια Πρέβεζας: Σήμερα παράγονται μόνο στις Ιχθυοκαλλιέργειες Παναγιώτη Δενδρινού και κυρίως εξάγονται στην Ευρώπη.
  • Ντομάτα και Αγγούρια Πρέβεζας: Αποτελούν προϊόν μαζικής τοπικής παραγωγής που τροφοδοτεί τη μισή Ελλάδα.
  • Πατσάς Πρέβεζας: Πρόκειται γιά Gourmet έδεσμα σε δύο μορφές (εντόσθια και τένοντες ποδιού) που δυστυχώς τείνει να εκλείψει.
  • Μυδοπίλαφο Πρέβεζας: Πρόκειται γιά Gourmet έδεσμα της Πρέβεζας. Τα τελευταία ζχρόνια λόγω μείωσης της παραγωγής μυδιών χρησιμοποιούνται ψυγείου.
  • Λαδόπιτα Πρέβεζας: Πρόκειται γιά Μικρασιατική σπεσιαλιτέ φερμένη από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Σερβίρεται σε ρομβοειδή τεμάχια.
  • Ψητά αρνιά, Κοκορέτσι, Φρυγαδέλι και Σπληνάντερο ψητό: Αποτελούν καθιερωμένο μενού σε ορισμένες ψησταριές.
  • Ευρωπαϊκή κουζίνα: Εχει καθιερωθεί πλέον από το 1980 με Ιταλικές και Γαλλικές σπεσιελιτέ. Οι πιτσαρίες με Ιταλικό και Γαλλικό μενού στήν Πρέβεζα ανέρχονται τουλάχιστον σε 30.
  • Ποτά: Στην Πρέβεζα το καθιερωμένο ποτό είναι το τοπικό Ούζο παραγωγής, από 100 ετών τουλάχιστον. Ακολουθούν το τσίπουρο επίσης τοπικής παραγωγής, και τα κρασιά κάθε είδους. Η Πρέβεζα δεν παράγει κρασιά βάσει προεδρικού διατάγματος. Οι μπύρες είναι το βασικό αλκοολικό ποτό του θέρους ενώ το κρασί του χειμώνα.
  • Καφέδες: Παλιά κυριαρχούσε στά καφενεία ο κλασσικός Ελληνικός καφές στό μπρίκι. Από το 1980 καθιερώθηκε ο Frappe (εφεύρεση του Ν. Βακόνδιου της Nestle) και αργότερα ο Espresso, o Γαλλικός, και οι παραλλαγές τους Freddo, Frapuccino, Capuccino, κλπ.
  • Κόστος: Ο καφές στην παραλία Πρέβεζας κοστίζει από 2-3 Euro. Eνα καλό γεύμα δύο ατόμων με ψάρια κυμαίνεται στά 25-35 Euro.
Ωραία παραλία για μπάνιο είναι η Κυανή Ακτή και για χαλάρωση μέσα στα δέντρα απέναντι από την παραλία είναι το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ - ΦΑΓΗΤΟ
Για φαγητό άπειρα τα μαγαζιά αλλά όχι όλα ποιοτικά. Θέλει πολύ προσοχή στις επιλογές σας. Για καλή πίτσα, ΠΙΤΣΑΡΙΑ IL GUSTO, Λ.Ειρήνης 108 και Κύπρου.
CLUB, BAR, αρκετά τα περισσότερα στην παραλιακή.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ  -  ΚΛΠ.

ΕΙΔΟΣ-ΟΝΟΜΑ : ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ‘’ΑΥΡΑ’’

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΤΗΛΕΦΩΝΟ- SITE
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 19, 26820-21230

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ :    ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ  :     ΠΑΡΚΙΝΚ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΨΥΓΕΙΟ-A/C-ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ :        Καλό,προσβάσιμο και με λογικές τιμές. Το μόνο που πρέπει να υποφέρετε αν κοιμάστε νωρίς είναι η μουσική από το διπλανό club. Να ζητήσετε δωμάτιο στην μπροστινή πλευρά γιατί η θέα είναι πανέμορφη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: